Závodské osúšky
Závodské osúšky, ako slávnostné pečivo, sa v takomto vyhotovení a receptúre vyskytujú len v obci Závod. Historicky nemožno presne vymedziť ich vznik, ale ústna tradícia hovorí, že už v 19. storočí bývali súčasťou svadobného stola. Závodské gazdinky sa pri tvorbe pravdepodobne inšpirovali viedenskou kuchyňou, keďže strávili dlhý čas v službách v Rakúsku, predovšetkým vo Viedni a jej okolí. Domov prichádzali s bohatými skúsenosťami a zručnosťami, ktoré následne využívali k tvorbe originálnych výrobkov. V tejto dobe okrem kulinárskych špecialít v obci vzniká napríklad aj jedinečný ženský obradový ľudový odev inšpirovaný práve štýlom Biedermeier. Zdobia ho výšivky s originálnym ornamentom vyskytujúcim sa iba v obci Závod.
Názov tohto tradičného koláča je odvodený od slova osúch, teda osúšek, ako drobný osúch. Spojenie "závodský osúšek" je unikátne a vyskytuje sa len v obci Závod. Koláč má pevne definovanú formu. Má okrúhly tvar, ktorý je daný okrúhlym spodkom koláča a plnkou na ktorej je posadená vykrojená korunka kvetinového tvaru. V strede korunky je otvor, cez ktorý vidno náplň, ktorá dotvára celkový obraz koláča.
Rozoznávame tri druhy náplne: tvarohová s hrozienkami, lekvárová (slivkový lekvár) a škoricová. Samotný koláč je z kysnutého cesta a je v zmysle predchádzajúceho popisu zložený z dvoch častí medzi ktorými je plnka.
Osúšky sa stali neoddeliteľnou súčasťou kolekcie svadobných koláčov. Receptúra a postup výroby sa prenášajú a odovzdávajú z generácie na generáciu len v obci Závod. Je nutné dodať, že recepty na Závodské osúšky sa môžu v rámci závodských rodín mierne odlišovať
Spracovali: Peter Vrablec, Alexander Krajčír